INTERVIU | Generalul Gheorghe Savu: Nu exclud posibilitatea ca înainte de alegeri să se intensifice atacurile cibernetice

Publicat: 06/10/2019, 12:22

Generalul Gheorghe Savu, fost director al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și fost șef al Reprezentanței militare la NATO și UE, a declarat, într-un interviu acordat MAS, la Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, că nu exclude ca în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale să se intensifice atacurile cibernetice.

În cadrul interviului, Gheorghe Savu a declarat că o agresiune militară asupra României, din Est, este foarte puțin probabilă, iar NATO a luat suficiente măsuri pentru a descuraja o acțiune militară ce ar putea veni din Est.

Redăm interviul integral:

Monitorul Apărării și Securității: Care sunt principalele amenințări la adresa securității naționale și cât de vulnerabilă este România în fața acestor amenințări?

Gheorghe Savu: Amenințările la adresa securității naționale sunt foarte clar specificate în Strategia Națională de Apărare, iar acolo este menționată involuția situației de securitate din Estul României, conflictele înghețate și instabilitatea din Balcanii de Vest, la care se adaugă terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, și, mai recent, două amenințări care devin tot mai relevante, este vorba de războiul hibrid și de informații ostile la adresa securității statului și atacurile cibernetice. Aici, în ceea ce privește atacurile cibernetice și războiul hibrid, România s-a încadrat foarte bine la nivel NATO și UE. Suntem un actor important și am dezvoltat la nivel național capacități prin care să putem face față acestor amenințări.

Monitorul Apărării și Securității: Dacă discutăm despre atacuri cibernetice, este România vulnerabilă, în prag de alegeri prezidențiale?

Gheorghe Savu: Vulnerabilitatea la atacuri cibernetice se păstrează în permanență. Statul nostru, ca orice alt stat euro-atlantic, trebuie să-și ia măsurile de protecție, și eu sunt convins că statul nostru este pregătit pentru așa ceva. Eu nu exclud ca în perioada aceasta să se intensifice atacurile cibernetice, mai bine zis răspândirea a ceea ce numim fake news, și aici este o problemă, pe care eu o numesc reziliență națională, daca această nație este capabilă să prevină astfel de atacuri. Probabil că nu va putea preveni, pentru că spațiul cibernetic permite răspândirea rapidă a fake news-ului, dar trebuie să le contracareze printr-o comunicare strategică foarte bine pusă la punct și aici este și rolul mass-media, să verifice informațiile pe care le primește, dar și al autorităților statului, care atunci când simt că un fake news se răspândește și că poate afecta interesul național, autoritățile trebuie să comunice (…) Probabil că se vor întâmpla, dar cred că România va face față.

Monitorul Apărării și Securității: Cum trebuie să răspundă România, și implicit NATO, la eventuale atacuri (agresiuni militare) care pot veni din Est?

Gheorghe Savu: Agresiunea militrară este una din principalele preocupări ale NATO. Și noi, ca stat NATO, acționăm colectiv. NATO a luat suficiente măsuri pentru a descuraja o eventuală agresiune militară din Est. Probabilitatea ca așa ceva să se întâmple este minimă. Dacă s-ar produce, ar fi clar dintr-o eroare strategică, ceea ce noi ne dorim să nu se întâmple. Pregătirea există, iar dacă descurajarea și diplomația nu funcționează, atunci apărarea în contextul articolului 5 al Tratatului de la Varșovia se va produce conform planurilor pe care NATO le are deja adoptate.

Monitorul Apărării și Securității: Cât de importantă este cooperarea statelor est-europene, mai ales cooperarea noastră cu Bulgaria, pentru menținerea stabilității în zonă?

Gheorghe Savu: Este foarte importantă, pentru că atunci când ne referim la amenințarea noastră dinspre Est, există o percepție diferită a statelor membre NATO. Proximitatea față de zona estică este un factor important și statele de graniță percep destul de serios o astfel de amenințare și, în consecință, acționează pentru descurajarea și pentru prevenirea ei. Există o coordonare foarte bună pe Est, din experiența mea de la NATO, ne-am coordonat foarte bine acolo, există o cooperare extraordinară cu Polonia, unde noi avem trupe, iar ei au trupe în România, cu statele baltice și cu Bulgaria. Sigur, aici depinde și de conducerea politică din aceste state. Sunt situații în care unele state nu au un interes major pentru a construi ceva în flancul estic. Important este că țara noastră acționează ca și când ar avea un proiect de țară, un profil geo-strategic foarte clar în NATO. Noi am fost întotdeauna foarte coerenți, am știut tot timpul ce trebuie să facem.

Monitorul Apărării și Securității: Cât de importantă este numirea unui român în funcția de adjunct al secretarului general al NATO?

Gheorghe Savu: Este foarte importantă. Practic, este al doilea om în NATO (…) Acolo poartă pălăria NATO, dar categoric țara noastră trebuie să se mândrească pentru o poziție atât de înaltă. Ca imagine, România are foarte mult de câștigat.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
Modificări MARI de la 1 septembrie 2024 în sistemul de pensii: cine se va putea...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Filmul de pe Netflix care a primit toate aprecierile. Nicole Kidman joacă rolul principal
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Copacii au devenit o sursă ascunsă de poluare a aerului în Los Angeles
×